Stylisten Saša Antić bästa inredningstips!

Saša Antić är en av Sveriges mest anlitade stylister och set designer. 
Han anlitas av stora företag som Bianca Ingrosso, Björn Borg, Chhatwal & Jonsson, Elle Decoration och många fler. Han har även designat fantastiska krukor för DBKD, vilka har blivit populära inredningsföremål i många hem.

Och vi på Gbg Deco älskar hans fingertoppskänsla för inredning & design. Därför är vi stolta att ha honom som kund hos oss. Och nu har Saša även ställt upp på en liten intervju!

Sasa Antic sitter med sin hund Novak. Sasa har svarta solglasögon och grön hatt.

När du ska inreda ett nytt utrymme, vilka faktorer tar du hänsyn till och hur kan våra läsare ta hjälp av samma metoder när de inreder sina hem?

Jag brukar alltid känna in rummet jag ska inreda. Vilket väderstreck ligger rummet, hur faller ljuset, är det högt i tak, är det ljust eller mörkt tillexempel. Utifrån det gör jag sedan en skiss och plan hur jag ska inreda. Man får testa sig fram. Möblera om funkar ju alltid...

Vilka är några aktuella designtrender som du tycker är särskilt intressanta eller inspirerande?

Jag är så emot allt som kallas ”trend”. Trender kommer och går- stil består.

Frågorna kommer från våra följare. Och denna fråga ställdes flest gånger! Alla vill veta, vad inspirerar dig?

Det låter som en klyscha, men faktum är att hur jag än vrider och vänder på det så finns alltid naturen där som en given inspirationskälla. Jag älskar havet, duggregn, tallar, ekar, mossa. Det organiska i naturen kan man aldrig komma ifrån och det är så oerhört häftigt. Jag inspireras också av konst, musik och min barndom. Mitt långtidsminne är fantastiskt och jag minns varenda detalj i min Nanas hus i Serbien tillexempel. Jag inspireras också av andra kulturer, maximalism och mod.

Bild tagen i ett kök. På bilden ser man ett runt matbord och två stolar.

Belysning, här upplever jag att många har för få ljuskällor i sina hem. Hur ska man tänka kring belysning i hemmet? Vilken belysning ska man välja för att skapa stämning och funktion i olika rum?

Belysning skulle jag säga är en av de absolut viktigaste inredningsdetaljerna i ett hem. Fråga dig ”vad ska denna ljuskälla fylla för funktion?” Ska du sitta och läsa kanske du ska ha en mer riktad belysning. Ska det vara ovanför ett matbord kanske du ska ha en ljuskälla ovanifrån. Behöver du se saker ordentligt kanske du väljer en allmän belysningskälla. För att skapa stämning så ska man satsa på mindre lampor som skapar det där mysiga. Kanske en klämspot på bokhyllan. En varm liten lampa i ett fönster eller varför inte levande ljus lite var stans? Ett måste för mig är dimmer på ALLA lampor.

Hur kan man skapa en känsla av samhörighet mellan olika rum i sitt hem?

Bestämd dig för en grundbas. Det kan tillexempel vara en och samma färg i alla rum. Utifrån det kan du sedan plocka in färg och mönster som lirar med varandra och samspelar fint. Är du inte rädd för färg så kan du måla dom olika rummen i samma kulör men med en, två nyanser mörkare eller ljusare. Glöm inte att du också kan måla tak. Kanske är det just din grej, att ha olika färg på taken i de olika rummen men en och samma färg på alla väggar. Prova dig fram.

Vardagsrum hos Sasa Antic. Flera olika tavlor hänger på väggen. På golvet i ett hörn står en Taccia lampa från Flos. Vit soffa och framför den står det ett glasbord från Fontana Arte.

Vilka textilier ska man satsa på för att skapa en mysig och inbjudande atmosfär?

Personligen älskar jag sängkläder och jag har mer än vad jag behöver. Men jag tycker det är roligt och fint att blanda alla färger i sängen. Annars gardiner, mattor, plädar eller textila boningar på väggarna som man hade förr i tiden. Kanske har du en snygg matta som skulle vara fin på en vägg? Eller en snygg mönstrad grafisk pläd… Allt går bara man vill!

Bilde på Sasa Antic badrumsfönster. Det hänger en virkad duk som gardin och på fönsterbrädan står det en skulptur föreställande en hand.

Vi har märkt att det har blivit en ökat efterfråga på att inreda med vintage. Hur integrerar du vintage möbler i ett modernt inredningsschema?

Älskar att blanda gammalt och nytt! Det blir så eget på det sättet. Vem vill ha ett hem som ser ut som alla andra? Inte jag ialla fall. Finns en patina och en historia i gamla möbler och saker som du aldrig kan få från det du köper nytt. Du ska bygga DITT hem. Satsa på det DU tycker är fint och härligt. Ett nytt bord men en ärvd vas från mormor på det blir ju bara perfekt! Idag finns det en uppsjö av bra auktionssiter, så ta för vana att kolla dom med jämna mellanrum. Ofta hittar jag något som jag inte alls trodde att jag skulle gilla och så slår jag till. Dessutom är andrahandsvärdet betydligt högre på vintagemöbler en nya.

 ________

Saša, tusen tack för din tid. Vi fortsätter följa dig och vovven Novak på Instagram @sasaanticstudio

 

Skriv en kommentar